HALI YIKAMA TEKNİKLERİ

Sağlık açısından halı temizliği özen gerektiren bir konudur. Bu nedenle belirli periyotlarla halı yıkama işlemini gerçekleştirmek gerekir. Halılar her gün elektrikli süpürge ile süpürülseler de, bu derinlere yerleşen kir ve toz birikintilerinin temizlenmesini sağlamayacağı için, yıkama işlemi şarttır.

Halı yıkama işleminin her yıl en az iki kez gerçekleştirilmesi gerekir. Evinde küçük çocuğu bulunanlar için bu 3 ayda bir şeklinde de gerçekleştirilebilir. Özellikle evde evcil hayvan bulunuyorsa, bakteri oluşumlarının önüne geçmek için halı hijyenine özen göstermek gerekir. Tabi bu sırada halı türüne göre uygulanacak olan halı yıkama teknikleri de önem arz eder.

Son dönemde ev ortamında halı yıkama işlemi giderek azalmaya başladı. Bunun hem oldukça zahmetli olduğunu fark eden, hem de yeterince temizlenmediğini anlayan kişiler, konunun uzmanlarına yöneliyor. Halı yıkama merkezlerinde yapılan uygulamalar tam anlamıyla derinlemesine bir temizlik sağlarken, halının zarar görmesine de engel oluyor. Ev ortamında yapılan bilinçsiz uygulamaların halılarda neden olduğu zararlar da, bu sayede ortadan kalkmış oluyor. Aslında halı yıkama merkezlerini tercih etmek, uzun vadede çok daha kazançlı ve ekonomik bir işlem gerçekleştirmiş olmak anlamına geliyor.

Halı yıkama merkezlerinde türlere göre farklı halı yıkama teknikleri kullanılır. Halının yapısı incelenir ve uzman kişilerce ona uygun teknik belirlenirken, kullanılması gereken temizleyici de ayarlanır. İran halısı, el dokuması halı, ipek halı ve shaggy halı gibi türler için birbirinden farklı uygulamalar yapmak gerekir. Bu halı türleri için kullanılması gereken temizleyici maddeler de birbirinden farklıdır. Ev ortamında bunlar için uygun ayarlamalar yapılamayacağı için, halı direkt riske atılmış olur. Kıymetli halılara yıkama hatası nedeniyle zarar vermeyi göze almak yerine, işi konunun uzmanlarına bırakmak en mantıklı yöntem olacaktır.